Четвъртък, 04 Март 2010 14:03    Array Печат Array
Уникален продукт представиха в „Динамо”
Бизнес - Бизнес представяне
Уникален продукт представиха в Динамо Уникален продукт представиха в Динамо В сливенския завод „Динамо" днес бе представен безчетковият алтернатор тип DEA 450-24V, 450A, който е предназначен за използване при превозни средства с високомощностни дизелови двигатели, които имат високи електрически изисквания – автобуси, пожарни и военни автомобили, както и различни видове специализирани коли за минната и строителната индустрия. 

Алтернаторът на „Динамо" показва изключително големи преимущества пред конкурентните генератори. Той е с 20 процента по-високо КПД, по-малки размери, себестойността му е ниска и е ефективен при всякакъв обхват на скоростта. Продуктът няма аналог и конкуренция в световен мащаб.

Сливенският алтернатор успява да спечели доверието на икономически гигант като САЩ и днес вече успешно се използва в транспортната техника на американската армия. В момента се работи по подобрения модел DEA 500, който скоро ще излезе на пазара.

Ръководството на „Динамо" смята да разработва още нови продукти. На финалната права е процесът за започване изработването на ветрогенератори с малък капацитет, които ще бъдат подходящи за жилища и семейни ферми.

Днес в завода работят 270 души, като от началото на годината са назначени 20 човека. В плановете влиза увеличаване на екипа с още 40 души. Ръководството на „Динамо" очаква ръст на продажбите с 68 процента през тази година, а прогнозите показват двойно увеличение на износа спрямо 2009 г.

На пресконференция днес в „Динамо" пред медиите бе представен безчетковият алтернатор. На срещата присъстваха председателят на Съвета на директорите и изпълнителен директор на „Динамо" Димитър Колев, управителят на завода Георги Стоянов, представителите на американската фирма EMP за охлаждащи двигателни помпи на дизелови двигатели Тим Уикман и Стийв Кобасик, началникът на производство „Електродвигатели" в завода Ваньо Желязков и проф. Енчо Попов, един от първите изобретатели у нас и откривател на безчетковия алтернатор.