Петък, 09 Април 2010 16:57    Array Печат Array
Десислава Танева: Престъпление спрямо обществото в Сливен е да се нагнетява напрежение
Новини - Интервю
Десислава Танева Десислава Танева Г-жо Танева, общинският съветник от ГЕРБ в Сливен Радостин Русев твърди, че вие като депутат опъвате чадър над кмета Йордан Лечков. Как ще коментирате тези твърдения?

Още в самото начало на организираното медийно присъствие на г-н Русев казах, че няма да отговарям на никакви нападки, защото твърденията са абсолютно несъстоятелни. По никакъв начин и по никакви правомощия, които имам по закона като народен представител, не бих могла да окажа каквото и да е влияние или чадър нито върху кмета Лечков, нито върху когото и да било. Това е смешно и несъстоятелно. Пък и неговият проблем (б.а.- на Радостин Русев) му е чисто финансов и икономически. Г-н Русев не е член на партия ГЕРБ и никога не е бил такъв. Държа да подчертая това. Политическото ръководство на ГЕРБ и групата общински съветници от партията призоваха г-н Русев да напусне групата, за да не се намесва името на ПП ГЕРБ в този конфликт.

Но г-н Русев се идентифицира с ГЕРБ. Той твърди, че три години е помагал и лобирал за ГЕРБ, че е изнесъл битките.

Нито аз, нито който и да е от колегите, който е работил с партийните структури и по т.нар. партийно строителство тези 3 години никой няма да потвърди това.

Как г-н Русев попадна в листите на ГЕРБ за общински съветници?

Той попадна по инициатива на г-н Лечков, който беше издигнат от ПП ГЕРБ като кмет и както е нормално за всяка партия, не само за ГЕРБ, беше включен в листите за общински съветници от т.нар. гражданска квота. Но той нито е бил част от нашата организация и структура, нито е участвал в партийния живот и се е включил в помощ на г-н Лечков, със социално уязвими хора, с които той работи. Това е. Така както го е правил и за други партии.

Как си обяснявате факта, че г-н Русев е сред инициаторите на подписката срещу кмета Йордан Лечков? Какво ги раздели след като преди време са работили заедно?

Не знам какво ги разделя. Знам, че г-н Русев има финансови претенции. В тази връзка използва методи, които той си е позволил. Това е негово решение.

Г-жо Танева, Радостин Русев твърди, че вие заедно с Лечков лобирате за пропрезидентска партия или т.нар. партия на регионите.

От вас чувам, че има такава идея за партия на регионите. Не съм чувала за такава партия. Това е някакъв нов сюжет за малък град като Сливен.

Смятате ли, че това, което се случва в Сливен по отношение на ГЕРБ ще донесе негативи на партията в предстоящите догодина местни избори?

Как ще се отрази това - ще разберем догодина на изборите. Най-голямото престъпление спрямо обществото в Сливен е, че в много труден икономически момент се нагнетява обществено напрежение и да се манипулира обществото. Надявам се, че инфраструктурните проекти в Сливен ще завършат, за да има нормални условия за живот. Въпрос на личен избор и на морал на всеки е как да употребява в случая напрежението. Аз не бих го направила.

Срещу г-н Лечков вече има обвинения за безстопанственост. Това притеснява ли ви, макар че той не е член на ГЕРБ?

ПП ГЕРБ винаги е казвала, както и аз, че трябва да има държавност, за да има държавност трябва да има закон. Това важи за абсолютни всички. Този конфликт е изключително финансов и икономически. И лично аз, и ГЕРБ бяхме намесени от г-н Русев. Той нито е членувал в нашата партия, нито е правил партийно строителство. Всичко това е много грозно.

Това говори и за нашето изборно законодателство, защото в момента сме в ситуация, че ние като политически партии, нямаме законов механизъм, според който да прекратим правомощията на г-н Радостин Русев като общински съветник. За съжаление не винаги обществените интереси са на първо място.

Марина Чертова www.vsekiden.com