Вторник, 29 Юни 2010 11:07    Array Печат Array
Не се очакват промени в цените на ядките
Бизнес - Бизнес представяне
 С цел по-дългото запазване свежестта на продукта и повишаване качеството на опаковката производителя на ядки и семки Пенелопа –Старфудс България (част от групата на PepsiCo) закупи ново поколение машини и специално пакетиращо фолио на стойност половин милион лева. Инвестицията е част от програмата за модернизиране на производството и засилване на конкурентоспособността на компанията. Потребителските изисквания и безопасност, както и възможностите за по-добра логистика и дистрибуция, също налагат промяната на производствения процес.

Ако не са защитени от външната среда, ядките и семките бързо стават негодни за консумация, като по тях се образуват и афлатоксини. Изследвания показват, че ядките започват да гранясват средно седмица след изпичането им. Освен, че се консумират трудно заради лошия вкус и мирис, при гранясване ядките образуват гъбички, които се наричат Aspergillus fungus. Те предизвикват отделянето на афлатоксини, които са вредни за зравето.

Запазването на натуралния свеж вкус на ядките и семките е основен приоритет за Пенелопа.За целта е осигурена специална опаковка, която предпазва продукта по дълго време от влиянието на околната среда (което с времето води до лош вкус и мирис на продукта, гранясване). Чрез уникалния бариерен слой фолио тя създава защитена среда в пакетчето. Бариерният слой ограничава проникването на слънчеви лъчи, влага и въздух и по този начин запазва качеството на продукта. Това е особено важно, защото, при престой повече от месец на рафта в търговския обект, продукта в нормална или без опаковка влошава качеството си и с времето започват да се образуват вредните афлатоксини.

Въпреки, че този тип опаковка е с около 50% по-скъпа от обикновената и изисква специални пакетиращи машини, производителите съобщават, че няма да променят цените на основните си продукти.

След отваряне на пакета, ядките трябва да се съхраняват в хладилник или фризер. На стайна температура те могат да издържат не повече от месец при условие, че са защитени от светлина. След изтичането на този срок е най-добре да се сложат в хладилник, където ще се съхранят до пет месеца. Ядките могат да запазят полезните си качества и свойства около година във фризер.