Събота, 14 Август 2010 15:34    Array Печат Array
Десислава Танева: Дължим голямо „Извинявайте” на хората заради водния проект
Новини - Позиции
 - Г-жо Танева, като мажоритарен депутат от Сливен, какво допринесохте за развитието на града ни до момента?

- За съжаление по отношение на най-тежкия проблем на града – водния проект, не мога в никакъв случай да кажа, че съм успяла да помогна. Това много ми тежи, защото това наистина е най-големият проблем на града. Не ми е по силите и възможностите нито като функция, която изпълнявам, ако щете, нито като процедура, по която бих могла да направя нещо. Другото, което трябва да се знае, че задълженията на народните представители са по отношение на законодателството. Всичко останало е въпрос на влияние и убеждаване.

По отношение на решаването на проблемите в Сливен трябва да отбележа, че правителството в лицето на двете министерства и основно на МОСВ, наистина правят всичко възможно, вървейки по процедурата, да започне да се работи и да се завърши проектът. Това е категорично. Декларациите, митингите, стачките и напрежението не решават нищо. Всичко е закон, процедура, договор. Що се отнася до работата ми, всеки понеделник през мандата си съм приемала избиратели. Основно сме разговаряли с хората по земеделски теми и за забавени действия на администрацията. Това са основните проблеми на хората.

За съжаление, все още чакаме финалното писмо от Брюксел по отношение на едни грешки в директните плащания, по които бяха ощетени няколко землища в необлагодетелствани райони. По моя инициатива задействахме механизъм до Брюксел за тази грешка и през септември очакваме да получим финалното писмо, след което на хората ще им бъдат възстановени тези пари. За себе си отчитам това все пак като някакво постижение. Никой не ти дава парите наготово, трябва да знаеш процедурите, да си подготвен, да си експерт. Вярно е, че всички имаме още на какво да се учим, но явно такова е времето.

- Каква оценка бихте дали за едногодишното управление на правителството?

- Правителството управлява в много тежък период. В тяснопартиен аспект това може би е лошо, защото друго е да управляваш, когато има растеж не само в собствената ти страна, но и в Европейския съюз и света, така както беше преди няколко години. Спекулативният имотен балон се разраства и ние живеехме в изключителен комфорт. Лошо е, че точно в това време трябваше мажоритарно да управляваме. Погледнато държавнически, смятам, че това е голям плюс за държавата, който ще се оцени по-късно, по простата причина, че се управлява по съвсем друга философия и манталитет. Колкото и да е тежко, ние не допуснахме положението в Гърция. България е една от трите страни в ЕС с най-нисък бюджетен дефицит. Ако нашият дефицит е планиран да бъде 3,8 процента, повечето страни в ЕС са с дефицити над 10 процента, с огромни кредитни задължения, които трудно успяват да обслужват, затова там има и такива размирици. Трябва да гледаме обективно на нещата.

В този смисъл смятам, че въпреки негативизма, който обрахме, ние все пак успяхме да влезем в норми на дефицит, в които да избегнем по-тежки последици от кризата. Износът расте вече шести месец. Надяваме се първите сигнали за укрепване на икономиката в европейски мащаб да се окажат трайна тенденция и това да ни помогне да проведем една наистина по-добра политика, която да се усети в обществото. Отчетът на правителството за една година управление е над 30 страници, не искам да ви го преразказвам. Но споделям с вас тези неща, които за мен са основни.

Другото, което правителството успя да направи, и което е необратимо занапред, е формирането на активно гражданско общество. Нито една провителство на прехода досега не е работило така открито и при такъв обществен диалог с всички сектори, при такова желание и принципна работа да се стига до обществения консенсус като политическо решение. Това е един полезен ефект или принцип, който правителството наложи. България никога не е имала общество с такава активно изразена гражданска позиция. Никога изпълнителна и законодателна власт не са се съобразявали и общували в такава степен с обществото, както това правителство.

Аз съм председател на комисията по земеделие, знам как сме приемали всеки закон. В началото си спомням как една неправителствена организация дойде при нас и първото, което направиха хората, беше да ни благодарят за това, че сме ги изслушали, защото никой преди това не го е правил. Но с този начин на работа не трябва да се злоупотребява, трябва да намерим точната граница, в която всяко управление си носи и негативите, и в същото време води активен диалог с неправителствения сектор. Всеки закон в нашата комисия е приеман и обсъждан с всички организации от дадения сектор, изслушвали сме всяко мнение и сме се съобразявали с него и с нашата философия на управление.

- Говорите за комисията по земеделие, на която сте председател. Какво предстои в нейната работа след парламентарната ваканция?

- Предстои приемането на два много важни закона, които са структуроопределящи за реформата в земеделието. За създаването на Агенцията по храните ще приемем изцяло нов закон. Предстоят поправки в още 28 закона. Това е много работа, която трябва да приключим до края на тази година. Вторият акцент е горската реформа, която много забавихме. Наистина това е доста трудна реформа, очакваме законът да бъде приет до края на годината. От 1 януари трябва да започнат да действат и двете структури по новите закони.

- Въвеждат се нови стандарти за някои храни. Защо те не са задължителни?

- Не могат да бъдат задължителни. Всяко решение на производителя е бизнес решение, маркетингова стратегия. Дали ще изпълни БДС или другите стандарти, които също гарантират безопасни храни, е въпрос на избор. Това, което трябва да направим, е да мотивираме потребителя да има избор.

- Но дали хората ще имат възможност за подобен избор, ако новите продукти са прекалено скъпи?

- Това е проблемът. Не е проблемът, че производителите искат да продават кренвирши за 2,50 лв. Въпросът е, че платежоспособното търсене е сравнително ограничено. Балансът ще бъде намерен, първо в големите градове, както стана с биохраните. Сега в София има доста магазини за биохрани, в които доматите са 5 лв. и има клиенти. Т.е., и за БДС храните, макар че ще са безспорно по-скъпи продукти, ще има търсене. С времето, с генерирането на по-висок брутен вътрешен продукт, ще се появят и повече потребители, които ще могат да си позволят да купуват такива храни. Така е и в западните страни, и там има кренвирши за 2 евро, но има и за 15 евро.

- Експерти обаче се притесняват, че у нас все още няма фирми, които да извършват оценка на съответствието по новите стандарти.

- С Агенцията за храните това ще бъде решено като проблем. Тя и лабораториите ще контролират всичко. Националната ветеринарно-медицинска служба ще стане част от тази Агенция. В момента се подготвят стандартите за сирената и се патентоват по съответния процедурен ред. Докато Агенцията заработи, контролът ще се осъществява от НВМС.

- В края на разговора ни, нека ви попитаме остава ли ви време за любимия спорт - тениса?

- В интерес на истината през седмицата не ми остава време за тенис. Аз не съм фен на столицата, защото там пътният трафик „изяжда" половината ти време. За съжаление, винаги се прибирам доста късно и не ми остава свободно време за тенис. Но си идвам редовно в Сливен и обикновено в събота и неделя отделям време за тенис. Това е моят начин за релаксация, защото има и мислене, и спорт, и въздух, и здравословни условия.

- Как преминава лятната ви ваканция?

- Ходих на море и преди два дни се върнах в Сливен. Проведох срещи с хора, които имаха нужда от съвет или подкрепа по различни въпроси. Смятам за седмица да отида в планината. Последната седмица от ваканцията ще се подготвям за новата парламентарна година, защото предстои приемането на Закона за опазване на земеделските земи, който е много спорен. Предстоят ми срещи и с неправителствени организации, за да уточним въпросите, по които вече сме разговаряли с тях. Така че няма да оползотворя изцяло ваканцията си, както и много от колегите ми. Няма начин да си в избирателния си район и да си почиваш. Тук винаги се намира нещо, което да свършиш. Надявам се да успеем да направим хубави неща за Сливен. Най-важното е водният проект да бъде продължен и завършен, и да кажем едно голямо „Извинявайте" на обществото.