Петък, 18 Май 2012 14:16    Array Печат Array
Славов с отворено писмо до Конгреса
Новини - Позиции
 Председателят на Общинския съвет на БСП в Сливен и делегат на Конгреса на БСП Мартин Славов е изпратил отворено писмо до делегатите на 48-я Конгрес на партията, който ще се проведе през почивните дни в столицата. Предлагаме ви текста на писмото: "Другарки и другари, аз няма да съм сред вас на Конгреса. И причината не е в резултат от едноличното искане на Председателя, за което научих от медиите. Решението е лично, взех го преди дни, когато информирах ръководството за разпространението на манипулирания запис – компромат. И има само един мотив – не искам присъствието ми да бъде употребено и използвано от никой, защото от това ще загуби БСП.

Чувството ми за справедливост и натискът върху мен в последните месеци обаче не може да ме спре да изразя позицията си.

Истината трябва да се казва докрай. И този Конгрес е мястото това да стане. В случая с тиражирания компромат тя е следната:

Записът е направен преди Конференцията на БСП в Сливен, която трябваше да издигне кандидат за кмет. Разпространената в публичното пространство версия е незаконна, манипулирана и в последствие допълнително деформирана от национален ежедневник.

Разговорът с Галин Кънчев е проучвателен и не е проведен самоволно, а след партийно решение да се направи анализ на фигурите с амбиции да се кандидатират за кмет или да са фактор в кампанията за местни избори. Стилът и тонът изцяло зависят от събеседника, но това са детайли и специфика на организационната работа, която вие познавате. Публичен факт е, че Галин Кънчев не бе подкрепен от Конференцията. Това говори категорично за моята позиция. Фактите, които остават извън публичността, са следните: Галин Кънчев бе фаворитът на Националния предизборен център на БСП за кмет на Сливен и бе подкрепян от хора, близки до ръководството на БСП – Красимир Янков и Асен Димитров.

Разпространението на записа е „наказание" за това, че партийната организация в Сливен не се съобрази с искането отгоре. Информирах надлежно ръководството за съществуването му веднага след местните избори. Преди няколко седмици записът бе използван отново, за да бъда свален като председател на БСП в Сливен. На няколко пъти бях изнудван да се откажа от председателския пост в Сливен в полза на послушно протеже на Председателя с аргумента, че ако не го направя, записът ще излезе наяве. Най-страшното е, че в тази мръсна кампания участват хора, близки до ръководството на БСП. Не само съдържанието, а фактът, че има незаконен запис и той се използва за политически и партийни цели – това е въпрос от територията на морала на БСП.

Ситуацията, в която съм аз, може да бъде всеки един от колегите ми, които, вършейки работата, за която са избрани, провеждат множество разговори не само с партньори, но и с политически опоненти и отковено враждебно настроени срещу БСП хора, търсейки по-добър изборен резултат. В ситуацията, в която изпаднах, очаквах подкрепа, морална и фактическа, очаквах юристите от Позитано да ме потърсят и да ме посъветват как да реагирам, очаквах някой от организационните секретари, а и Председателят да се заинтересуват за моето мнение по случая. Вместо това вие се «разграничихте» - отново публично.

Другарю Станишев, Вие искате моята делегатска карта. Имате я. Но когато говорим за морал, той няма две лица. Моралът е един за всички. Затова аз искам до моята върната делегатска карта да видя и тази на Красимир Янков, който с действията си взриви партийната организация в Стара Загора. Защо не поискате и делегатската карта на общинския съветник от София арх. Борислав Борисов, за когото също имаше масирани медийни публикации, че за два мандата е направил 70 лични заменки и се е обогатил с милиони.

И накрая, другарю Председател, искам да видя и Вашата делегатска карта. Защото Вие също сте замесен не в един и два медийни и лобистки скандали, включително и с европейски отзвук, като разследването „Хохегер". Морално ли е Моника Янова, жената с която живеете, да получава договори за милиони от Вашето правителство преди, и от правителството сега. Може ли тя да работи за добрия имидж на ГЕРБ днес, а вие да се борите срещу него.

БСП се специализира да убива с мълчание и да разстрелва публично неудобните си членове през медиите. Вече месец вие, ръководството, мълчите за ситуацията в Сливен въпреки искането ми за разговор. Избрахте да ме отстреляте медийно и за пореден път да се ужасите лицемерно какви страшни неща стават в партията ни.

Уважаеми колеги и делегати на Конгреса, понятието „другар", би трябвало да е категория, която да означава подкрепа, опора и солидарност. Във времето обаче и особено през последните години, то се превърна в клише и лицемерно обръщение. Дали това ще продължи да е така, зависи от вас днес и сега.