Вторник, 22 Май 2012 12:56    Array Печат Array
Започва международният фестивал "Приятелство без граници"
Новини - Култура
 „Международният детски фолклорен танцов фестивал „Приятелство без граници", който започва днес, за пореден път ще даде възможност на Сливен да разшири културното си сътрудничество с други страни на базата на традиционната култура", каза кметът на община Сливен Кольо Милев. Днес той представи програмата на 16-то издание на фестивала, който се организира от община Сливен с партньорството на Общински детски комплекс.
В Сливен днес се очаква да пристигнат всички участници в събитието от общо десет европейски държави – Албания, Босна и Херцеговина, Литва, Македония,Румъния, Словакия, Сърбия, Турция, Черна гора и Чехия. В 17.30 часа е дефилето на участниците по бул. „Цар Освободител", а от 18.45 часа на пл. „Хаджи Димитър" започва официалната церемония по откриването на фестивала.
По думите на Кольо Милев най-очакваното събитие по време на тазгодишното издание на фестивала е „Училището по танци", което ще се проведе в Деня на славянската писменост и култура – 24 май – в бар „Жега". „Децата ще имат възможност да обогатят знанията си за чуждите танци и култури, което е едно от най-ценните постижения на този фестивал", каза още Милев.
Във фестивала участие ще се включат училищни танцови състави от община Сливен, както и Детският фолклорен ансамбъл „Тракийче". Десет от училищата на територията на община Сливен пък ще поемат домакинството на всеки един от гостуващите състави.
В галерия „Май" вече е открит информационен център, който ще работи до края на фестивала – 25 май. Там гражданите на Сливен ще могат да получават подробна информация относно различните прояви в рамките на фестивала.
Пресцентър на общината