Петък, 25 Май 2012 21:08    Array Печат Array
Завърши Международният детски фолклорен танцов фестивал „Приятелство без граници”
Новини - Култура
 С тържествения парад на знамената и концерт на всички танцови състави тази вечер в Сливен беше закрит ХVІ-ия Международен детски танцов фолклорен фестивал „Приятелство без граници". Най-малкият участник в тазгодишния форум по традиция получи огромна плюшена играчка от организационния комитет на фестивала. По време на гала концерта в ДТ „Стефан Киров" малките артисти потвърдиха за пореден път, че за творчеството и таланта няма граници, а езикът на приятелството е само един.

„Вярвам, че си тръгвате оттук духовно обогатени и ще споделите своите преживявания у дома, с което ще допринесете за доброто име на община Сливен и на България. Вие вече сте наши приятели и ще се радваме нашата дружба да продължи и в бъдеще". С тези думи кметът на Сливен инж. Кольо Милев се обърна към участниците във фестивала и връчи диплом и сувенири на ръководителите на танцовите състави.

Пъстри фолклорни носии, талантливи малки танцьори, много радост, енергия и заразяваща жизненост – така може да се опише последният ден на феста „Приятелство без граници", в който се включиха деца от десет страни. В Сливен пристигнаха танцьори от Албания, Словакия, Литва, Чехия, Сърбия, Румъния, Босна и Херцеговина, Черна гора и Турция. Общината домакин представиха танцовите състави „Веселие" при І СОУ „Хаджи Мина Пашов"- тазгодишен домакин на фестивала, „Българче" при ІІ ОУ „Христо Ботев" и НЧ „Хаджи Димитър-1937", „Аглика" при ХІ СОУ „Константин Константинов", „Детелина" при ХІІ ОУ „Елисавета Багряна", Танцовия ансамбъл „Тракийче" при Детски комплекс – Сливен и танцовите състави при Федерацията на каракачаните в Сливен.

XVI-то издание на танцовият форум, организиран от община Сливен съвместно с Регионалния инспекторат по образование на МОН и Детски комплекс – Сливен, се проведе между 22 и 25 май. Той съвпадна с празника на българската просвета и култура и на славянска писменост, който премина под патронажа на кмета на община Сливен. Идеята на фестивала е осъществяването на международен културен обмен, на контакти между държавите чрез изкуството на танца и музиката, както и включването на стотиците гости на форума в отбелязването на един от най-светлите празници в България 24 май.

Пресцентър на общината