Понеделник, 28 Май 2012 23:29    Array Печат Array
Ново признание за трупата на Драматичния театър
Новини - Култура
 От фестивала на българската драма и театър в Шумен, проведен в навечерието на 24 май, младият екип на Сливенския драматичен театър се завърна с ново признание. Журито на тазгодишното 21-во издание на Друмевите театрални празници „Нова българска драма" присъди две награди извън статута на фестивала. Те нямат материално, но имат голямо морално изражение и са резултат на специално внимание и оценка, съобщават от театъра. Едната от наградите е на актьорската трупа на спектакъла на Сливенския драматичен театър „Стефан Киров" " Нова библия – суматоха", по Йордан Радичков. В представлението участва целият млад екип на театъра в Сливен. Спектакълът излезе като като продукт на театралния уъркшоп за млади артисти, който режисьорката Маргарита Младенова проведе в началото на тази година в Сливен. Заслугата, освен на голямата дама на българския театър Маргарита Младенова, безспорно е и на младите артисти Ивайло Христов, Августин Демерджиев, Димитър Марков, Димитър Костадинов, Ангел Савов, Николина Янчева, Таня Йоргова и разбира се – и на доайена на театъра Михаил Илийков, допълват от театъра.
Специалната награда е присъдена, защото, по мнението на фестивалното жури, в този спектакъл Сливенският драматичен театър представя по блестящ начин своята сформирана в последните няколко години трупа, която, въпреки своята младост, вече се справя със сложни, дълбоко психологически и с висока степен на трудност театрални задачи. Според проф. Младенова, именно Радичков, който рядко се поставя в последните години, може да помогне на сериозния театър да запази себе си от пошлостта и мисловната леност. Героите в представлението са „всичките Радичкови човеци, които търсят смисъла на живота", а Суматохата в днешен контекст носи не само загадката на битието, но и „една засилена тревожност от хаоса, деструкцията, загубата на яснота и прости човешки ценности".
Другата извънредна награда на фестивала в Шумен е на екипа на спектакъла „Гарфънкъл търси Саймън" на Театър "Арт ленд" и Сатиричния театър"Алеко Константинов". Голямата награда за режисура и цялостен спектакъл е присъдена на Иван Добчев и неговия спектакъл „Завръщане във Витенберг".