Сряда, 06 Юни 2012 09:53    Array Печат Array
Творбите на Сирак Скитник гостуват в Шумен
Новини - Култура
 Днес от 18 часа в Художествена галерия "Елена Карамихайлова" - Шумен ще бъде открита изложба с творби на Сирак Скитник от фонда на Художествена галерия „Димитър Добрович" – Сливен. Те бележат развитието на художника във времето. Включени са ранни картини от периода на автора в Санкт Петербург и ефирни пейзажни форми от 20-те години на миналия век. Освен пейзажа, друга значима територия за твореца са натюрмортите, а в историята на българското изкуство той оставя следа с две забележителни футуристични композиции. Колоритът на „Пролет", носталгията на „Родната ми къща", вселенските послания на „Родопски пейзаж" само доказват, че в периода между двете световни войни Сирак Скитник е използвал най-вдъхновено и интелигентно живописната материя за една лирична изповед, която препрочитаме днес с вълнение и благодарност.

Изложбата показва само едно от лицата на твореца Панайот Тодоров, под чийто псевдоним Сирак Скитник остават и редица статии в сп."Везни", сп."Златорог", в."Слово", сп."Българска реч", сп. „Der Sturm", сп."The Studio".

Редактор, илюстратор, постановчик, художествен критик, автор на самостоятелни изложби, пропагандатор на българското изкуство в Европа, Сирак Скитник е и първият ръководител на Радио София.

Изложбата гостува с голям успех гостува в София, в Българско национално радио, Стара Загора и Варна.

Експозицията включва всички творби от колекцията на Художествена галерия „Димитър Добрович" от именития сливенец.