Събота, 09 Юни 2012 11:09    Array Печат Array
"Огнена магия" в къща "Миркович"
Новини - Култура
 На 14 юни от 17 ч. в къща „Миркович" ще бъде открита изложбата "Огнена магия". Изложбата е втората проява на Унгарския културен институт и сливенската художествена галерия. След представянето на изложбата на Петер Поч с изложба „Плакатна самота" и изложба „Народно изкуство на област Зала"през 2011 г., сега галерията представя уникални творби от емайл.
Включени са 24 унгарски майстори на емайла с 27 творби, изпълнени в различни техники – цветен фасетиран и клетъчен емайл върху стоманени и медни плочи. Произведенията, които носят провокативни заглавия като "Двама философи в мъглата, обърнали гръб на всички", "Ангелско ухо", "...блажено възкръснали", "Сбъдващият Наум", навеждат различни асоциации и алюзии.
За начало на съвременното унгарско изкуство на емайла единодушно можем да приемем 60-те години на миналия век, обясняват от галерията. Тогава в тази сфера се ограничават предимно бижутери. По-късно се включват скулптори, художници, графици, както и представители на различните клонове на приложното изкуство - майстори на стъкло и текстил.
В периодът между 1960-1975 г. отправя унгарското изкуство на емайла в посоката на изобразителните изкуства. Една от главните дилеми на съвременните творци е дали емайлът е част на приложното или на изобразителното изкуство. Сдружението на унгарските майстори на емайла възниква през 1997 г. с надежда за обновление, главната мотивация е жанрът да се синхронизира със съвременните тенденции в изобразителното изкуство.