Събота, 16 Юни 2012 14:15    Array Печат Array
Две изложби в къща "Миркович"
Новини - Култура
 Във възрожденската къща "Миркович" бе открита уникална изложба "Огнена магия", предоставена от унгарския културен институт -София. Експозицията бе открита лично от директора на института Тошо Дончев. В словото си той изрази своето задоволство от доброто сътрудничество между двата културни института, които в последните няколко години поддържат добри творчески връзки. В изложбата са представени творби на много автори, работещи с материала емайл, движещи се от духа на ортодоксалната автентичност, до творби, носещи в себе се духа на художествения текстил. Тошо Дончев направи специален подарък на сливенската галерия - книгата "Обществени и религиозни връзки между Унгария и Балканите", на която е коректор.

В заключение Тошо Дончев изказа своята надежда, че и занапред ще продължат добрите връзки и съвместни прояви между Унгарския културен институт и Художествената галерия в Сливен, и ще направи всичко възможно и други изложби, гостуващи в България, да достигнат до сливенската публика.

На изложбата присъстваха представители от Областната и Общинска администрация, гости и приятели на галерията.

Наскоро в къща "Миркович" бе открита и изложбата „Сполучлив избор" на чешкия художник Ян Калаб - художник на графити. Неговите творби са постоянно търсени за реклами или филми, а в последно време и като актуален интериор за домовете.

Заповядайте и се докоснете до магията на емайла и графита.