Събота, 29 Септември 2012 13:26    Array Печат Array
Три български екипажа начело в класирането на рали „Сливен”
Новини - Спорт
 Шампионите за 2011 г. Димитър Илиев/Янаки Янакиев (Виваком Рали Тим, Шкода Фабия S2000) и двата Пежо 207 S2000 - тези на Петър Гьошев/Димитър Спасов (Престиж Рали Тим) и Крум Дончев/Петър Йорданов (Глобул Рали Тим) са лидери в общото  класиране след три етапа на сливенския кръг от Интерконтинентал Рали Чалъндж (IRC). 

Петкратните победители в сливенското рали водят на Гьошев/Спасов с 5.9 сек и с 14.2 сек на Дончев/Йорданов. Най-добре класиралият се чуждестранен екипаж е този на турчина Ягъз Авджъ (Форд Фиеста S2000), на когото Дончев бяха с 18.8 сек.

Стартът в Сливен е особено важен за българите, които в този момент дословно копират и временното си подреждане след четирите досегашни състезания от първенството на България. Състезанието също е валидно и за валидно и за регионалната купа на ФИА за Източна Европа, в която първите места също са "блокирани" от българските пилоти.

Ако триото Илиев/Гьошев/Дончев са лидери в класирането на IRC, то в шампионата на България те са водени от екипажите на Мегапорт Пламен Стайков/Слав Ландов (Мицубиши Лансър R4) и на Октан Тим Игнат Исаев/Милен Илиев (Мицубиши Лансър Ево 9). Тези два тандема са регистрирани единствено за класирането на националното първенство и по тази причина стартират 3 мин след последния екипаж в колоната.

Причината за изваждането на Стайков и Исаев от класирането на Интерконтинентал Рали Челиндж е, че те ползват разрешеното по-рано този месец биоетанолово гориво, което не се допуска от регламентите на IRC. До момента в състезанието има само двама отпаднали - Георги Лазаров (Булсим, Ситроен Саксо), който снощи по време на нощния скоростен етап катастрофира и Мирослав Ангелов (Мегапорт, ФИАТ Пунто S1600), който също приключи с участието си след специалния етап Сливен 1 в парка Юнак край стадион „Хаджи Димитър".

Източник: http://www.sportal.bg  
Снимки: Сливен нюз