Четвъртък, 04 Октомври 2012 19:10    Array Печат Array
Евгени Кирилов: Изоставаме непростимо
Новини - Еврозона
 - Господин Кирилов, появи се информация, че България има проблем с усвояването на парите по ОП „Развитие на селските райони". Как се вижда този проблем от Брюксел?
- Получаваме много точни данни от Еврокомисията и ясно се вижда, че в последните години сме твърдо на опашката. Това е общата оценка – по някои програми сме в изключително тежко положение, по други – малко по-добре. В сравнение с новите страни-членки, които успяват да усвоят половината от полагащите им се средства, сме назад. Средното усвояване при тях е около четиридесет и няколко процента. Ние се въртим около 23-26%, което е изоставане с много тежки последствия за България и е непростимо в ситуацията, в която се намираме. Аз редовно бия камбаната и се надявам поне да има ускорение до края на годината, защото рискуваме да загубим средства, които са заявени преди 3 години. Изоставаме непростимо.
-Какво трябва да се направи?
- Спешно трябва да се раздвижат всички – от администрацията, от съответните министри надолу. От публичните изявления на министрите вее едно успокоение – не се безпокойте, договорени са 90-95% средства... Едно е да са договорени, друго е да са реално усвоени. 2013-та е последната година от този период и нещата стигат до критична точка.

 -Кои са приоритетите на българското участие в европейската политика?

- Като представители не само на своите страни, а и като на граждани на ЕС трябва да се борим за общите тенденции, включително и за интересите на новите страни-членки, каквато е и България. В момента в комисията по регионално развитие ври и кипи – освен бюджета за 2013-та година, в който трябва да има доста плащания, включително и за България, се обсъжда и рамката за следващите 7 години. Битката е много голяма. В регионалната комисия преобладава мнението, че кохезионната политика – политиката на сближаване на страните, основана на солидарността и нуждата от развитие на новите страни-членки в името на консолидирания единен европейски пазар, е голям приоритет. Много страни искат да намаляват средствата за тази политика. Затоваа битката за бюджета ще се води в остри форми. Нищо, че не излизат големи новини, но това е страшно важно за следващия период за развитие и на нашата страна.

-На 29 септември Сергей Станишев очаквано стана президент на Партията на европейските социалисти. Как бе приет избора на българин за толкова висок пост в европейската политика?

-За мен лично това е историческо събитие. Това е значително събитие за България, не само за Сергей Станишев, не само за БСП. Не знам друг път кога ще имаме такъв повод да се радваме като страна с влиятелен политик на европейската сцена. Изборът на Станишев за постоянен президент на ПЕС е изключително положителен факт, нещо, което ни дава много повече самочувствие. Би трябвало да дава самочувствие на всички от нашия регион. Най-после представител от Източна Европа стана лидер на една от големите европейски партии. Това е много.
- Очаквате ли да има промяна в самата БСП след избора на нейния лидер за този висок пост? Партията има 100-годишна история, със своите скандали и вътрешни противоречия...

- За мен скандали е прекалено амбициозно определение. Ние наистина сме партия, в която се спори, има противоречия, даже и сблъсъци, но тази партия си има традиция – да се обединява в името на общите цели. Смятам, че с излизането на Сергей Станишев на европейската сцена по този начин, нашите членове ще добият самочувствие, ще погледнат от високо на всичко, което ни предстои. Ще трябва да разберем, че този избор означава за нас и отговорност, означава ангажимент за засилване на монолитността на цялата партия.

- Възможно ли е да има повишено очакване към България сега?
- Това е сигнал, който показва, че в този съюз сме равни – поне социалистите. Моето лично впечатление е, че тенденциите от последните години, включително и тази, никак не са добри. Настъпва егоизма сред страните-членки, странно се засилва напрежението. Всяка страна гледа колко ще даде и колко ще получи – имам предвид от старите страни-членки. Това е една тенденция, насочена към липса на солидарност. Съюзът се крепи именно на принципите, един от които е солидарност.
- Това означава ли, че се засилва тенденцията – Европа на две скорости?
- Има сериозен опит и сериозна опасност това да стане. Най-интересното е, че ние от Партията на европейските социалисти, като една от големите сили, сме заели правилна позиция за новите страни-членки и за страните, които трябва да догонват – да участват в политиката на сближаване. Това е изключително важно и в тази сериозна криза, обхванала не само еврозоната, а и ЕС, ние трябва да бъдем движещата сила на следващите избори за Европарламент, за да заемем достойна позиция и да сложим край на тази тенденция. За да имаме сила в Европейския съвет, страните членки трябва да дадат шанс на левите сили, на социалистите.

Източник: http://argumenti-bg.com/19289/evgeni-kirilov-do-kraya-na-2012-ta-usvoyavame-ili-gubim-pari-ot-es/