Сряда, 17 Октомври 2012 12:32    Array Печат Array
Трансформаторът в Бургас не се е взривил, потвърди оглед на специалисти от EVN
Новини - България
 Първоначалното впечатление, че трансформаторът, част от трафопоста в сградата на ул. „Хан Крум" в Бургас, не се е взривил по време на инцидента от 16 октомври, се потвърди и от първия оглед на място от специалисти на EVN България, съобщават от компанията. Днес  експерти на дружеството, включително и от Австрия, имаха възможност да се запознаят отблизо с оборудването. Този оглед потвърди първоначалните впечатления от вчера следобед, че в трансформатора не е имало взрив и той е запазил механичната си цялост. След този оглед специалистите на дружеството ще могат да започнат анализирането и систематизирането на информацията, като дружеството ще очаква и резултатите от официалното разследване.

Междувременно EVN България извърши инспекции във всичките 39 жилищни сгради в Бургас, в които има изградени трафопостове и връчи на живущите в тях протоколи, указващи техническото им състояние. Подобна проверка се организира и за всичките 385 трафопоста, които дружеството притежава в жилищни сгради на своята територия. Това са допълнителни инспекции, в допълнение на текущия контрол, който дружеството извършва на своите съоръжения минимум два пъти годишно.

Представителите на дружеството работят в тясно взаимодействие с представителите на местната власт, пожарната и МВР за координиране на действията по преодоляване на щетите и подпомагане на пострадалите.