Четвъртък, 25 Октомври 2012 01:10    Array Печат Array
BNews:Станишев договарял тайно ядрено гориво от Русия
Новини - България
 Нов грандиозен скандал около АЕЦ "Белене" и българската енергетика се задава. Това съобщи по ТВ7 водещият на "Гореща точка" Николай Бареков. Документи от следственото дело срещу Вальо Топлото сочат, че като премиер Сергей Станишев е договарял  покупката на ядрено гориво от Русия и то тайно от ЕС. Водел преговорите заедно с Румен Овчаров чрез бизнесмена и собственик на фирма "Фронтиер" Красимир Геогриев.
От следственото дело става ясно, че телефонът на Красимир Георгиев се е подслушвал и от водените от него разговори се вижда, че в българската енергетика Георгиев е бил неофициално в ролята на външен министър с ресор енергетика на Тройната коалиция, коментира Бареков. През шефа на Фронтиер са минавали купуването на руски реактори и ядрено гориво. По поръчение на Румен Овчаров Георгиев уреждал и медийното отразяване на АЕЦ "Белене". Делото срещу Топлото съдържа любопитен разговор между двамата и съветите на Овчаров как да бъдат ухажвани и нетормозени журналистите от няколко избрани медии, които трябвало да пътуват до Русия.
Цитираният документ е автентичен, той представлява доклад на следовател, писан до главния прокурор Борис Велчев.
От него става ясно, че българската енергийна политика е писана в офиса на Красимир Георгиев и диктувана от Овчаров, коментира още щефът на новините по ТВ7.

Източник: http://www.bnews.bg/article-61827

Още по темата: http://afera.bg/razsledvania/31530.html