Петък, 02 Ноември 2012 13:30    Array Печат Array
Николай Султанов подреди изложба в галерия "Май"
Новини - Култура
 „Сливен има честта да следва традиция, която го изправя по-високо от всички останали места в България". Това заяви Иван Славов – заместник-кмет „Хуманитарни дейности" в община Сливен по време на откриването на изложбата на Николай Султанов в галерия „Май".  „Днес е най-подходящият ден за откриването на такава изложба, според характера и съдържанието й. През целия си съзнателен живот и творческата си дейност Николай Султанов е постоянен радетел за духовното извисяване, опазването и съхранението на историческата памет на Сливен. За това той е удостоен със званието Почетен гражданин на Сливен за 2006 г. За заслугите му за града говори и днешната изложба".С тези думи директорът на Регионалния исторически музей Георги Кюпчуков откри изложбата.
Събитието уважиха още областният управител Марин Кавръков, служители на общинска администрация, много художници от Представителството на СБХ и Дружеството на художниците в Сливен, приятели на автора, журналисти и гости на града.
Изложбата е организирана със съдействието на община Сливен, Художествена галерия „Д. Добрович" и Регионалния исторически музей.
Николай Султанов представя на изложбата си 36 творби, от които 23 барелефа, 5 шаржа, 8 глави и бюстове. От всичките 36 творби само 2 работи не са на сливенци. На етикетите на всички творби има пояснителни текстове. Изложбата и творбите в нея, наред с художествените си достойнства има и образователно значение. Изложбата е едно ново родолюбиво начинание на нейният автор, достойна изява в чест на Деня на Народните будители.
Николай Султанов е член на СБХ, секция скулптура. Тематичното му творчество се развива в две насоки: малка пластика - дърво и камък с историческа насоченост и скулптурни портрети и пана. Автор е на повече от 16 паметниции и скулптурни портрети и фигури и над 25 паметни плочи. Сред най-ярките му произведения са портретите на Хаджи Маринка Асенова – майката на Хаджи Димитър, поставена в Къща-музей „Хаджи Димитър", Сава Доброплодни – поставен на фасадата на Регионална библиотека „Сава Доброплодни", д-р Симеон Табаков – историкът на Сливен, Хаджи Мина Пашов – най- големия дарител на Сливен, Михаил Чайковски – Садък паша, актьора Николай Дойчев, Пейо Яворов, Панайот Пондалов, Димитър Рохов, композитора Мишо Тодоров, проф. Димитър Табаков, полк. Продан Таракчиев, Русчо Симеонов, Евгени Курдов, Стефан Султанов, Стефан Пейчев, Симеон Султанов и много други бележити сливенци.
Повече от 80 творби на автора са притежание на частни колекции в САЩ, Канада, Чехия, Унгария, Русия, Англия, Германия, Норвегия, Гърция, Националната художествена галерия в София и много други инстуции. През 2000 г. пластиката „Утро" е приета в световната колекция на холандска фондация, гостувала на изложба в Южна Корея, Холандия и други места. През 2003 г. участва със свои творби в световната изложба в Монреал – Канада.
„Този ден е знаков за всички нас. Едва ли има по-подходяща изложба за отбелязването на този празник. От изложбата ни гледат бащите на нацията, на духовните будители, просветители и тези, които са оставили костите си по нашите и чужди земи. Чест е за автора, че е пресъздал тези образи. Надявам се те да намерят своето място в градската среда", изтъкна областния управител като послание към всички.
Проявата е част от програмата за отбелязване Деня на народните будители.

Пресцентър на общината