Неделя, 04 Ноември 2012 19:28    Array Печат Array
Управляващите водят умишлен геноцид към българите
Новини - Позиции
 Управляващите предлагат бюджет за здравеопазването за следващата година, който може да се нарече спокойно – бюджет на катастрофата. И надали има български гражданин, който вече да не го е усетил. Проблемите в здравната сфера са големи и са в няколко насоки.  Основният обаче е, че се води умишлен геноцид към част от българския народ. И той се изразява в политика, която 3 години настойчиво се провежда от всеки един министър на здравеопазването на ГЕРБ – смазване и закриване на общинското здравеопазване. Случаят в Девин, където бе закрита болницата, не е изолиран. Започна се с изискването на поне двама специалисти, после със завишаване на стандарта на общинските болници и се стигна до орязване на бюджета им.
Така че политиката наистина е на геноцид, защото част от българите изпадат в невъзможност да имат достъп до каквото и да било здравеопазване.
Прословутите общинските болници, които са трън в очите на ГЕРБ, цифром и словом са 40 малки заведения. Те обаче осигуряват здравеопазване на близо 2 млн. български граждани. И в момента да не се осъзнава това от властта е обикновен цинизъм.
Но проблемът не е само в малките общински болници. Той е много по-дълбок и засяга големи областни болници. Самият факт, че в момента управляващите твърдят, че задълженията били 370 млн. лв. е откровена лъжа. Задълженията са над 500 млн. лв.
Ще дам само два примера – една голяма софийска болница, всички знаем коя е, има близо 100 млн. задължения, още една голяма болница в Пловдив има близо 60 млн. лв., тоест само две болници имат над 160 млн. лв. задължения. Вземете и останалите близо 400 здравни заведения в страната близо по 1 млн. лв. Задължения и ще получите сумата от над 500 млн. лв.
Да не говорим, че увеличението от 6 млн. лв. в бюджета за догодина е смехотворно. Както и че държавата за пореден път абдикира от своята отговорност и продължава да не изплаща цялата здравна вноска за хората, които са неин ангажимент.
Важен е и проблемът за 1 млрд. и 400 млн. лв. резерв, който правителството миналата година неморално прибра от българските граждани. Това са пари, които са събирани от здравни вноски и които вероятно отидоха за поредната магистрала и пр.
Заслужава коментар и 50-те милионният трансфер, който Конституционният съд спря. И сега нито Националната здравно-осигурителна каса (НЗОК), нито министерството могат да ги харчат. Здравната каса не може да ги харчи, защото управляващите не пожелаха да актуализират бюджета й и така вероятно ще потънат нейде по тъмните дебри на финансовото министерство. А, това са пари, които са събрани от всички български граждани.
И всичко това води до демотивиране на българите да плащат здравни вноски и така здравно неосигурените вече станаха близо 2 млн. души. Появява се и вече една нова категория хора, които не че нямат пари, за да плащат вноска, а не искат, защото не виждат никакъв смисъл от плащането.
Има и още един проблем, който е изключително важен – този за цените на лекарствата. Наскоро в парламента се прие доклада на временната комисия по лекарствата. За следващата година се предвиждат 600 млн. лв. за лекарства, което е два пъти повече в сравнение с 2009 г. Всички вече знаят това защо е така – благодарение на „успешната" политика на четирима министри на ГЕРБ, цените станаха главоломни, увеличението им е ужасяващо – 430 процента. Това граничи с престъпление.
Управляващите 3 години оставиха лекарствения сектор без никаква регулация, което също е огромно грешка. Защото въпреки бодряшките справки на министър Десислава Атанасова за лекарствата, цените им остават много високи.
Но лекарствата са част от големия проблем в здравеопазването. Трябва да се постави ясно и един друг въпрос – защо последните 3 г. продължава непрозрачното управление на НЗОК?! Какво имам предвид – касата борави с обществен ресурс във вид на вноските, които гражданите плащат. НЗОК е длъжна да дава информация за това как се изразходват парите. От септември 2009 г. досега няма данни коя болница колко пари е получила от там. Това е най-дълбоко пазената тайна в държавата.

Емил Райнов /бивш зам.-министър на здравеопазването в кабинета „Станишев", бивш шеф на НЗОК и член на БСП/

Източник: http://argumenti-bg.com/20403/upravlyavashtite-vodyat-umishlen-genotsid-kam-balgarite/