Четвъртък, 08 Ноември 2012 12:35    Array Печат Array
Пет медала за карате клуб "Грифон" на международен турнир
Новини - Спорт
 Ние възрастните знаем, че в една почивка е важна не толкова продължителността, колкото качеството. Това научиха през кратката есенна ваканция и младите каратисти от шотокан карате клуб „Грифон" в Сливен. За тези няколко дни те успяха първо да се включат в семинар  с най-великия жив карате майстор - сенсей Садашиге Като – 9-ти дан, а после да представят града ни наистина достойно в деветия международен Шотокан турнир "Шисейкан".

Ако и вие (като мен до неотдавна) си представяте семинара като няколкодневна лекция, значи много се лъжете. За каратистите „семинар" са поредица сериозни тренировки с голям майстор. На тези семинари, освен на сложни карате техники, децата ни се учат на будо етикет и имат шанс да видят учителите си в ролята на ученици. Самият сенсей Като, въпреки величието си, е неочаквано обикновен и земен човек. Човек, който не отказа нито един автограф, нито една снимка. Човек, който успя да направи семинара интересен и полезен, както за големите майстори 4-5-ти дан, така и за начинаещите „бели колани". Майстор, заради когото имаше гости от Русия, Грузия и Македония.

Последният ден на това събиране бе отреден за премерване на силите. Състоя се деветият международен Шотокан турнир "Шисейкан". Участниците от клуб „Грифон" бяха сравнително малко, но успяха да впечатлят и съдии и треньори.

Най-добре се представи осемгодишната Деница Кабаджова, печелейки медали във всички дисциплини, в които участва. Дени донесе на града ни два златни и един сребърен медал – на ката, кумите и IJKA ката, като в последната дисциплина се състезава в по-висока възрастова група.

Крехката петгодишна Преслава Добрева стана всеобща любимка и въпреки, че не успя да грабне медал, се класира на пето и шесто място в различните дисциплини, преодолявайки значително по-големи от нея какички.

Драгомира Драголова също не се пребори за отличие, но показа сериозно израстване в уменията си.

Златен медал на ката донесе Симеон Димитров, който впечатли с играта си всички!

Анна Манчева ни показа какво се нарича боен дух. Тя се състезава във възрастова група 16-17, където останалите участнички са с много по-високи от нея степени. Въпреки контузията по време на срещата, Ани успя да намери сили не само да завърши, но и да я спечели, което й донесе бронзов медал на кумите.

Емил Добрев бе последният представител на КК „Грифон". Емо остана четвърти - на крачка от медалите на ката, в група 18+, където се състезават "от лъв нагоре".

Похвала за добре свършената работа заслужават не само участниците в състезанието, но и техните треньори - старши треньор - сенсей Антон Въндев с помощник треньор - сенсей Теодора Въндева. Въпреки ангажиментите си по организацията на състезанието, те успяваха да откраднат време и да дадат съвет или просто да кажат добра дума на всеки участник.

Като цяло състезанието премина наистина успешно и децата ни се завърнаха натоварени със знание, емоции и, разбира се, медали. Нека им пожелаем още повече успехи и признание за труда, който полагат ежедневно усъвършенствайки тялото и духа си!

Информацията е изпратена на редакционната поща от Анна Гочева