Понеделник, 12 Ноември 2012 18:04    Array Печат Array
"Икони от Сливенския край" гостуват в Москва
Новини - Култура
 По покана на Министерството на културата, Художествена галерия „Димитър Добрович" – Сливен гостува с изложба „Икони от Сливенския край" в сградата на Патриаршеския храм „Христос Спасител" в Москва от 18 ноември до 12 декември. Експозицията ще бъде открита по повод Дните на българската духовност в Москва и Петербург  и ще представи достиженията и ценните реликви на Българското възрожденско изкуство.

Откриването на изложбата ще се състои на 19 ноември. В официалната делегация от Сливен са включени областният управител Марин Кавръков, кметът Кольо Милев, представителят на Сливенска Митрополия архимандрит Калист, директорът на Художествената галерия Даниела Ненчева и реставраторът от галерията Маргарита Пенева.

В изложбата са включени 93 експоната: икони, йерусалимии, евангелие, метален полиптих, напрестолен кръст, плащеници и фотографии, собственост на Художествена галерия „Димитър Добрович" – Сливен, Сливенска Митрополия, храм „Света София" в Сливен и храм Св. Александър Невски", който се намира на Бакаджика.

От сбирката „Християнско изкуство" на Художествена галерия „Димитър Добрович" са показани икони на едни от най-видните тревненски майстори: Йоаникий Папа Витанов и Кръстю Захариев, както и множество неизвестни зографи – представители на Тревненската иконографска школа. Местните иконописци са представени с творби на Недко Теодорович, Паскал Василев и Александър поп Георгиев. В експозицията са включени и съхранените в галерията уникални руски икони.
Наред с образците на иконографското изкуство от времето на Българското Възраждане /18-19 век/, съхранени в галерията с благословията на Сливенска Митрополия, в експозицията са включени и уникални експонати като Евангелие от 1851г. /притежание на църква „Св. София" – Сливен/ – една от най-ценните книги, съхранявани в храма. Това е оригинално руско издание, отпечатано в Киево-Печорската лавра в Киев и подарено на храма около 1878г.
Художествена галерия „Димитър Добрович" – Сливен изказва своята голяма благодарност на българското правителство за отпуснатата държавна гаранция за иконите в размер на 100 хиляди лева, и лично на областния управител Марин Кавръков, без чието активно съдействие тази изложба не би се състояла.