Вторник, 13 Ноември 2012 14:41    Array Печат Array
Общината заведе дело пред Арбитражния съд за некачествено изпълнение по първия воден проект
Новини - Сливен
 Община Сливен е завела търговско дело пред Арбитражния при Българската – търговско промишлена палата, с което иска обезщетение от „Бул – гейт" ЕООД като правоприемник на ДЗЗД „Хидросистеми" за некачествено изпълнение на извършени  строително-монтажни работи по водния цикъл на града. Стойността на иска е 2 248 307 евро. В тази сума са разходи, направени през последната година - в това число разходи по запечатването на бул. „Хаджи Димитър", обезпрашаването му, поставянето на шахти, обезщетения, платени по застраховки на автомобили, повредени по разкопаната улична мрежа на Сливен.

„Включвайки всичко това в новия иск, той се доближава до сумата от 5.5 млн. лв., за която претендира „Бул – гейт" ЕООД", която представлява присъдени обезщетения за неправомерно прекратяване на договора между общината и фирмата – изпълнител при предишното управление", коментира кметът на Сливен Кольо Милев.

Освен това днес Окръжен съд – Сливен издаде и обезпечителна заповед за спиране на изпълнението на частното-съдебно изпълнително дело, по което община Сливен е длъжник, а „Бул - гейт" ЕООД е взискател.

Общината ще обжалва и решението на Бургаския апелативен съд, който отмени обезпечителната заповед на Окръжен съд – Сливен по иск за некачествено изпълнение и надвзети около 700 000 лева при ремонт на Дома за стари хора.

Кметът припомни, че съдебните дела между страните са започнали заради прекратяване на договор между община Сливен и ДЗЗД „Хидросистеми" преди две години и последвало решение на Арбитражния съд при БТПП, постановило община Сливен да изплати на „Хидросистеми", чийто сумата от 5.5 млн. лв.

Кметът беше категоричен, че интересите на общината в това дело не са били добре защитени, което респективно е довело и до неудовлетворяването на обжалването пред ВКС. Той уточни, че определението на ВКС по арбитражното дело коментира само процедурата по прекратяване на договора, а не засяга въпроса за качеството на строителството. В определението на ВКС е записано, че ако общината желае може да потърси удовлетворение по отношение на качеството може да го направи, завеждайки дело.

Кольо Милев категорично отхвърли спекулациите, че до момента разходите по съдебни дела на община Сливен достигат 1 млн. лв. „Разходите по арбитражното производство и изпълнителното дело не надвишават 193 000 лева", каза кметът.

„Който обект или договор да се провери винаги излизат нерешени проблеми. Проблемът е, че някои са били безучастни наблюдатели и не са били защитавани правата на общината. Подобен е примерът с раздадените от общината аванси, които никой досега не е отчел", коментира Милев.

Пресцентър на общината