Петък, 16 Ноември 2012 11:29    Array Печат Array
Атанас Зафиров: Властта мълчи гузно за строежа на турски АЕЦ при Резово
Новини - Позиции
 На 17 ноември, събота, турски природозащитници планират протест срещу строежа на ТЕЦ на турска територия срещу Резово. Протестът ще се превърне в трансграничен, тъй като ще бъде подкрепен и от българската страна на границата. Миналата седмица областният лидер на БСП в Бургас  Атанас Зафиров и бившият кмет на Царево Петко Арнаудов разпространиха информацията за изграждане на ТЕЦ на турска територия в непосредствена близост с границата ни при Резово. Новината дойде след срещата им с кмета на турския град Инеада, който многократно е сезирал турски и международни институции, както и кметовете на български общини от региона за опасните последици за природата от двете страни на границата.
- Г-н Зафиров, наскоро заедно с екс-кмета на Царево Петко Арнаудов алармирахте управляващите, че изграждането на нова топлоелектроцентрала от Турция в близост до границата ни, ще застраши сериозно екологията на България. Има ли вече някакъв отговор от страна на властта и повече яснота около централата край турския град Инеада?
- Единствената "реакция" на управляващите от ГЕРБ – кметове, областен управител и министър, е да повтарят в един глас "не знаехме, не чухме, не разбрахме, ще попитаме". В резултат проблемите пред нас като жители на региона, а и пред българските граждани, са два. От една страна е намерението на турската фирма "ЕМБА" да изгради един чудовищен обект на 3 км. от нашата граница, а от друга - пълното безхаберие и незаинтересованост на нашите власти да следят за интересите на държавата ни.
Само проследете хронологията. Поне от година в непосредствена близост до националната ни граница, в един чувствителна зона от гледна точка на екологията и туризма, се се строи усилено и това се вижда с просто око. Поне от година има и публикации за засилен инвестиционен интерес на чужди компании, включително и китайски към региона. Кметът на Инеада изпраща официално тревожни писма за подкрепа към български и световни институции, включително и Световната банка – донор на средства за екологични проекти в района... А нашите институции остават безмълвни. В същото време е ясно, че реализацията на един такъв проект за въглища и отпадъците от него, означават еднозначен край на туризма, екологията и рибарството в региона – едно от последните райски кътчета на Европа.
- Какви са параметрите на бъдещата централа – какви са мощностите и животът на този проект, колко далеч е от границата ни?
Централата е интегрирана ТЕЦ от категорията 2665,6 MWt на стойност 1 200 000 000 USD. Заложено е строителството да продължи 40 месеца, а икономическият живот на проекта е 30-години. Предвидено е годишно производство 9 000 000 000 kWh и при използване на 382 т./час или 2 870 000 т. въглища годишно. Централата ще се изгражда върху площ от 500 000 кв. м. в границите на с. Беендик, кметство Инеада, точно на 3.2 км. от границата с България при Резово.
- Имате ли становища от български еколози или организации за евентуалните последици от функционирането на подобно съоръжение в района?
- Според ръководителят на Програмно-координационния център за научни изследвания на Странджа Стефан Пейков, ако произвежда 8000 т. въглища на денонощие ще се отделят 2000 тона пепел. Според розата на ветровете замърсяванията могат да стигнат до Букурещ. Т.е. евентуалните щетите няма да засегнат само регионът на централата, а ще се усетят и навътре в територията на страната.
- След изнесената от Вас информация все пак се чуха успокоителни обяснения от страна на местните власти, а от турска страна официално отговориха, че става дума само за "инвестиционен интерес" за изграждане на ТЕЦ в град Инеада...

- На фона на задаваща се екологична заплаха, изказването на кмета на Царево Георги Лапчев, че разбрал за проекта, но не искал да се шуми по медиите, "за да не се плашат хората" е връх на цинизма и управленското безсилие.

И не приемам отговорите, че проекта е в съвсем начална фаза, без гаранции, че ще започне строеж, защото всичко в района – от строежа на пристанище, до магистралния път, който се изгражда в момента, подсказва, че се влагат средства като начало на един далеч по-мащабен и значим проект.

Има и нещо друго, което ме изумява в този случай. Министър–председателят Бойко Борисов, който взема отношение по всевъзможни въпроси – от футбола, до световната криза, а в Бургаска област почти ежедневно негови министри откриват "обекти" – от пешеходни пътеки до вампирски гробове, по този жизнено важен за нас въпрос мълчи. Затова питам ГЕРБ гузни ли са, крият ли нещо?
И това ме навежда на мисълта, че управниците дължат отговор на няколко въпроса: Първо, къде е стенограмата от изнесеното заседание на МС в Анкара от 20 март, на който вероятно е дискутирана темата за топлоцентралата? На сайта на правителството стенограмата не е публикувана.
Второ, този въпрос разглеждан ли е на това заседание или в разговора на четири очи между Борисов и Ердоган.
В разглеждането на какви точно въпроси е участвала Нона Караджова (министър на екологията) на това изнесено заседание? И как ще обяснят желанието на турска частна фирма да произвежда 9 000 000 000 кWh електроенергия годишно, след като се твърди, че няма пазар на електроенергия в региона?
Защо спряха "Бургас – Александруполис" и спекулираха със страховете на хората на тема екология, а при такъв чудовищен замърсител на 3 км. от границата, мълчат?
- Известно е, че има отпор и от страна на турски неправителствени организации по стартирането на проекта. Планирате ли съвместни действия?
- Много сериозни са настроенията, а и действията им и ние ще ги подкрепим. В същото време искаме да се знае, че по никакъв начин не желаем да се бъркаме в работите на нашите съседи. Настояваме обаче българското правителство да защити нашия национален интерес. Ние изпълнихме гражданския си дълг и информирахме обществото. На 17 ноември вечерта, след националния митинг на левицата в София, ще се включим и в трансграничния протест от двете страни на Резово, като запалим факлите на несъгласието с унищожаването на труда и поминъка на десетки хиляди хора. Надявам се да ни подкрепят всички трезво мислещи хора, а нашите управници освен лаици да не се окажат и национални предатели.
Освен с проблема около строежа на топлоцентралата, наскоро се ангажирахте и с друг проблем – внесохте сигнал за корупция и конфликт на интереси от страна на депутата от ГЕРБ Вяра Петрова. В сигнала се посочва, че Петрова е свързана с източване на 200 000 лв. от еврофондове. Има ли някакво развитие по въпроса и управляващите няма ли да сложат „чадър" над Петрова?
- За съжаление развитието е в негативна посока. В усилието да се намери изкупителна жертва за скандала с източването на пари по европейска програма "Развитие на човешките ресурси", преди десетина дни беше уволнен директора на бюрото по труда в Бургас, г-н Живко Янакиев. Без да се явявам адвокат на когото и да е , споделям изразеното от него мнение, че това е едно политическо уволнение и мисля, че е стремеж да се покрият чужди вини. Самата г-жа Петрова доста се оплете в обясненията си по случая и се налага да опресним паметта и с някои допълнителни документи по отношение дейността на фирмата на нейния съпруг, което ще направим на пресконференция другата седмица.
Относно чадъра, нямам никакви съмнения, че комисията на Яне Янев, където също подадохме сигнала ще се опита да неглижира или въобще да не разгледа случая. Надявам се на обективността на независимата комисия за конфликт на интереси , която не е орган към парламента и би трябвало наистина да се произнесе обективно.
Готов съм да сезирам и ОЛАФ, единствената причина да не го направя е, че след такива съмнения за злоупотреби има реална опасност да бъдат спрени парите по тази програма, което ще бъде лошо за България. Иначе смятам, че случаят трябва да се разнищи докрай, защото около него не просто мирише, около него вони на корупция и конфликт на интереси. В крайна сметка за последните 20 години поне аз нямам спомен върху бургаски депутат да са лягали толкова тежки съмнения за злоупотреба.
- БСП започна предизборни десанти в страната. Как вървят при вас? Какви проблеми срещате?
- БСП винаги е била силна със срещите си с хората, с това че си говорим честно и директно, лице в лице. Като че ли бяхме позабравили за това, а и всичко онова което се изписа и изговори по адрес на партията в последните три години пообърка и разколеба някои наши симпатизанти, други се уплашиха, трети смениха отбора.
Хубаво е, че залите отново започнаха да се пълнят. Българите съпоставят и оценят това, което са загубили и губят ежедневно. Пропагандата не пълни хладилниците и лъжите на ГЕРБ лъсват безпощадно.
Най-големият проблем на тези срещи е мъката и бедността, с която се сблъскваш. Хората имат нужда от нова надежда, но и от истината за причините за просешката тояга до която ни доведе това некадърно и корумпирано управление.

Източник: http://argumenti-bg.com/20739/atanas-zafirov-shte-badem-nachelo-na-protestite-za-da-zashtitim-prirodata-v-burgaskoitim-prirodata-v-burgasko/