Понеделник, 26 Ноември 2012 20:19    Array Печат Array
Участието на Сливен в Москва - авторитетно и преобладаващо
Новини - Култура
 „Събрал съм ви тук, за да отдадем значимото на най-сериозното културно българско събитие в Москва – Дните на България в Русия. Националните медии отразиха събитието някак си между другото, а седмицата премина под знака на спечеления в Перник джакпот. И тъй като Сливен участва по един или друг начин в почти всички мероприятия в Москва, нашето участие бе най-представителното там, редно е поне ние да поговорим по-подробно за него. Тази година в Русия 16 държави са отбелязали Дните на своите страни, но само на България бе отделено такова внимание". Това каза на пресконференция днес областният управител Марин Кавръков. Той събра журналисти от местните медии, за да сподели впечатленията се от проведените в Русия Дни на българската духовна култура.

Кавръков припомни, че официалната делегация, водена от министъра на културата Вежди Рашидов в Москва, е включвала и строителния министър Лиляна Павлова, зам.-министъра на културата Митко Тодоров, българските народни представители Десислава Танева и Спас Панчев, областния управител на Сливен Марин Кавръков, кмета на Сливен Кольо Милев, директора на Художествената галерия в Сливен Даниела Ненчева, реставратори, художници и творци. В Дните са участвали около 80 български представители, а в богатата програма е имало концерти, изложби, театър, литературни дискусии и кино прояви.

В неделя, 18 ноември, е била открита изложба с творби на Георги Трифонов и Стоян Цанев. Вечерта в Болшой театър тържествено са били открити Дните на българската духовна култура и се е състоял гала-концерт с участието на български и руски оперни изпълнители. „Грандиозен концерт, невероятен, каза областният управител. За да може да бъде осъществен в театъра на тази дата, са свалили руска премиера. В концерта участваха българските изпълнители Красимира Стоянова, Камен Чанев и Владимир Стоянов, руските изпълнители Елена Манистина, Михаил Казаков и Сергей Радченко, мъжкия хор „Йоан Кукузел" и оркестърът и хорът на Болшой театър с диригент маестро Павел Балев. По време на концерта на видеостена бяха показвани изпълнения на легендите на българската опера Борис Христов, Гена Димитрова и Николай Гяуров. Режисьори на този невероятен спектакъл бяха Пламен Карталов и руският му колега Игор Ушаков".

 На следващия ден е била открита изложба на български и руски филателисти в Националната библиотека. Основен акцент в програмата за деня е била изложбата „Християнско изкуство", съдържаща колекция от икони от Сливен, използвани за богослужебна дейност от руските войски по време на освободителната война, заедно с йерусалимии, старопечатни щампи, църковна утвар и каменна пластика. „Изложбата бе в Патриаршеския храм „Христа Спасител", основните експонати бяха подредени в криптата на храма. Изложбата предизвика изключителен интерес и висока оценка. Лично аз настоявах да включим в изложбата нашите йерусалимии, защото поклонничеството не е било познато в Русия и руснаците нямат подобни неща в музеите си. Както очаквах, най-големият интерес бе именно към йерусалимиите", каза областният управител.

Сред останалите акценти в програмата са били вечер на съвременното българско кино, изложба „България – родината на кирилицата", концерт на хор „Йоан Кукузел", представяне на документални филми и др.

Областният управител припомни, че единствената чуждестранна делегация, която руският патриарх Кирил е приел на рождения си ден на 20 ноември, е била точно българската. „Подарихме му почетен знак на Областна администрация, плакет на общината и копие на йерусалимия, каза Кавръков. Занесохме му и дар от премиера Борисов – икона, осветена преживе от патриарх Максим. Руският патриарх благодари и благослови България".