Вторник, 27 Ноември 2012 12:35    Array Печат Array
Откриват изложба на Божидар Хаджистоянов в галерия "Добрович"
Новини - Култура
 На 4 декември в 17,30 ч., в галерия "Димитър Добрович" на бул. „Цар Освободител" № 13, под патронажа на областния управител Марин Кавръков ще бъде открито осмото издание на „Сливен, който обичам" - изложба на един от най-ярките съвременни  български художници – Божидар Хаджистоянов.

Авторът вече е познат на сливенската публика с картините и участието си в сливенския пленер, съобщават от галерията.

Божидар Хаджистоянов е завършил живопис във Великотърновския университет. Участва в национални и международни художествени прояви. От 1983 г. досега има над 40 самостоятелни експозиции, повечето от които е излагал в европейските столици и САЩ. Креативният творец е носител на редица награди, включително и златни призове за живопис. Член е на Международния художествен фонд в Москва.

Негови творби са притежание на колекционери от цял свят. Повече от десет живописни платна допълват колекцията на световноизвестните Николай Гяуров и Мирела Френи. Творби от изложбата във Виена през 2001 г. стават собственост на принц и принцеса Таксис, българското посолство, военния аташе на САЩ и други дипломати. Картини на Божидар има в сбирката на семейството на Симеон Сакскобургготски.

 

Изящните сезонни пейзажи с морски, селски и градски мотиви, с много цветя и настроение очароват всеки естет или просто зрител, като го превръщат в почитател на изкуството.