Сряда, 28 Ноември 2012 13:22    Array Печат Array
Сливенска изложба гостува в Нова Загора
Новини - Култура
 На 28 ноември в 17.30 ч. в Художествена галерия „Руси Карабиберов" – Нова Загора ще бъде открита изложбата „Балканската война през погледа на художника" – колекция от фонда на Художествена галерия „Димитър Добрович" – Сливен. Гражданите на Нова Загора и гостите на града  ще имат възможност да посетят и разгледат експозицията до 4 януари 2013 г.

През 2012 година България чества 100 – годишнината от Балканските войни. Художествена галерия „Димитър Добрович" се присъедини към националните инициативи, посветени на отбелязването на тази годишнина, организирайки камерна изложба „Балканската война през погледа на художника", с която беше открита програмата на тържествата в Сливен.

Идеята за организирането на тази проява е инициирана от галерията в Сливен и преподаватели от сливенски училища. Експозицията беше открита за посещения от 18 септември в къща „Миркович". Творбите, включени в изложбата, са от фондовете на сливенската галерия и представят изтъкнати имена в българското изобразително изкуство – Владимир Димитров – Майстора, Иван Лазаров, Васил Стефанов и художници от Сливен – Георги Хаджидимитров, Стефан Егаров и Атанас Кавръков. Със средствата на живописта, скулптурата и рисунката художниците пресъздават атмосферата на събитията, на които някои от тях са преки свидетели. Владимир Димитров – Майстора, Атанас Кавръков, Георги Хаджидимитров са участници и военни художници, чиято основна задача е била да документират и увековечат спомена за саможертвата на българската армия.